Marin naturtypekartlegging på Helgelandskysten

I 2013 starter vi opp kartleggingen av marine naturtyper langs Helgelandskysten. Kartleggingen skal bidra til en kunnskapsbasert forvaltning av Nordlands kystområder.

Publisert 05.02.2013

 

Departementsgruppen for naturmangfold

Kartlegging av marine naturtyper er et delprosjekt under det Nasjonale programmet for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold som ble opprettet i 2003. Prosjektet har siden 2007 drevet med kartlegging som beskrevet i Direktoratet for naturforvaltnings (DN) håndbok 19, ”kartlegging av marint biologisk mangfold”. Prosjektet er nå inne i sin tredje programperiode. I 2012 endret forumet navn til Departementsgruppen for naturmangfold og gruppen ledes av Miljøverndepartementet. 

Målet med programmet er å fremskaffe kartfestet informasjon om de marine naturtypene som er viktig for det biologiske mangfoldet langs kysten. Informasjonen er ment å skulle bidra til en kunnskapsbasert forvaltning av våre kystområder, deriblant i kommunal planlegging.

Planprogrammet for 2013 er forankret i ei styringsgruppe bestående av DN og Fiskeridirektoratet. Budsjettet finansieres av Miljøverndepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet.

Kråkeboller. Foto: NIVA

Tareskog nedbeitet av kråkeboller. Foto: NIVA

Kartleggingen av Nordlandskysten

Våren 2011 inviterte Fylkesmannen i Nordland til det første oppstartsmøtet for marin naturtypekartleggingen i Nordland fylke. For å få til en god forankring regionalt og lokalt vil DN markere oppstarten av kartleggingen i Nordland med tre oppstartsmøter. For region Salten ble det arrangert et oppstartsmøte i mai 2011, mens for regionene Ofoten, Vesterålen og Lofoten ble det holdt et oppstartsmøte i Svolvær 13.mars 2012. Kommunene i Helgeland ble invitert til et oppstartsmøte i Sandnessjøen 14. februar 2013, men dette ble avlyst pga for få påmeldte.

Helgelandskysten
Det er Norges geologiske undersøkelser (NGU), Havforskningsinstituttet (HI) og Norsk institutt for vannforskning (NIVA) som skal kartlegge Nordlandskysten, og de ønsker innspill til hvilke områder som bør besøkes. Det er ønskelig å komme i en dialog med kommunene for å se på hvordan en konkret kan utforme prosjektet på best mulig måte med utgangspunkt i den fylkesvise veilederen. Den fylkesvise veilederen inneholder en oversikt over hvilke informasjon som allerede eksisterer, status for kartleggingen for de ulike naturtypene og forslag til prioritering for å få kartlagt de gjenstående viktigste forekomstene i den enkelte kommune. Lenke til startpakkeveilederen for Nordland fylke ligger under.

I tillegg ønsker vi å få kontakt med kunnskapsrike personer (naturinteresserte privatpersoner så vel som fiskere, ornitologer, dykkere m.v.) ute i kommunene som kan sitte på viktig informasjon om de ulike naturtypene. Det vil opprettes kontaktpersoner for hver kommune som kan ta i mot informasjon fra befolkningen og videreformidle dette til NIVA. Kontaktpersonen sine arbeidsoppgaver vil bestå i å hjelpe NIVA med å videreformidle eksisterende informasjon (tips fra kunnskapsrike personer i kommunene, tidligere kartlegginger som ikke er tatt med i den fylkesvise veilederen, osv.) og komme med innspill til hvilke områder i kommunene som bør prioriteres med tanke på verdifulle områder og eventuelle næringskonflikter.

Nedenfor ligger informasjon om kartleggingsprosjektet, samt et informasjonsskjema som kan fylles ut og sendes til Fylkesmannen i Nordland eller NIVA v/Trine Bekkby.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.