«Hvorfor er det ok å gå ut av klasserommet hvis en har diabetesanfall og ikke når en har panikkanfall?»

Ungdomsrådets tanker om psykisk helse i skolen

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.11.2017

Som første embete i Norge har Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder fra høsten 2017 etablert et eget ungdomsråd. Medlemmene er valgt fra kandidater foreslått av kommunene på Agder, og er en sammensatt gruppe på 8 medlemmer fra ungdomsskoler og videregående skoler fra Kvinesdal til Gjerstad.

Formålet med ungdomsrådet er en start på å ta Barnekonvensjonens artikkel 12 om at barn og unge skal bli hørt, på alvor, hos oss. Vi baserer vårt arbeid på Barneombudets anbefalinger fra deres «Eksperthåndbok».

Et utvalg ungdommer, valgt for et skoleår av gangen, skal bistå med råd, erfaringer og innspill til ulike oppdrag som Fylkesmannen får fra sine oppdragsgivere. Dette er en del av vår satsing på barn og unge.

Ungdomsrådet møter ca. 4 ganger i året. Den informasjon som kommer frem i møtet, skal brukes aktivt i etterkant av møtet, i avdelingene. I møtene stiller fylkesmann Stein A. Ytterdahl og to rådgivere, èn fra helse- og sosialavdelingen og èn fra utdanning- og barnevernsavdelingen, som har som oppgave å videreformidle innspill og erfaringer fra ungdommen, til alle avdelinger i embetet.

I vårt første møte diskuterte vi hvordan Fylkesmannen kan nå ut til barn og ungdom med informasjon om at de kan melde alvorlige mobbesaker til oss. Ungdommene ga konkrete innspill på vår hjemmesides innhold og form, og vi diskuterte hvordan informasjonen kan spres. Kanskje kan de selv være med å lage en informasjonsfilm? Deretter jobbet de etter en modell for å tenke på utfordringer og muligheter i det nasjonale folkehelseprogrammet som Agder nå er med på, som handler om å utvikle tiltak for å fremme god psykisk helse. Mange gode tanker fra deres ståsted om voksnes kompetanse på psykisk helse, tar vi med oss videre; «Hvorfor er det ok å gå ut av klasserommet hvis en har diabetesanfall og ikke når en har panikkanfall?».

Fylkesmann Stein A. Ytterdahl oppsummerte med at han trodde mye handlet om voksnes holdninger til ungdom, og at de ofte opplever å ikke bli tatt på alvor. Vi har mye å lære av hverandre! Vi voksne opplevde at vi hadde hatt en fin og annerledes dag på jobben!