Påminnelse om fristen for å kreve tilskudd til tros- og livssynssamfunn i 2020

I 2020 faller 1. mars på en søndag. Dette betyr at kravfristen forskyves til mandag 2. mars 2020.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.01.2020

Fast frist for å kreve statlig og kommunalt tilskudd til tros- og livssynssamfunn utenom Den norske kirke etter henholdsvis lov om trudomssamfunn og ymist anna (trossamfunnsloven) og lov om tilskott til livssynssamfunn (livssynssamfunnsloven) er 1. mars.

Tros- og livssynssamfunnene har et selvstendig ansvar for å kreve tilskudd innen fristen. På grunn av den samlede kontrollen av tros- og livssynssamfunnenes medlemslister og de etterfølgende tilskuddsutbetalingene er kravfristen ufravikelig.

Kravet om tilskudd må senest være postlagt eller levert til Fylkesmannen den dagen fristen løper ut. Rekommandert postsending anbefales for tros- og livssynssamfunn som sender kravet i posten.

Det enkelte tros- eller livssynssamfunn må selv sørge for å innrette seg slik at sykdom, reisefravær, personalendringer, dataproblemer etc. ikke blir til hinder for å overholde kravfristen.

Fylkesmannen skal avvise kravet dersom tros- eller livssynssamfunnet ikke har overholdt fristen. Avvises kravet om statstilskudd, vil samfunnet heller ikke være berettiget til kommunalt tilskudd.

Kravskjemaet som tros- og livssynssamfunnene skal bruke når de krever tilskudd, følger vedlagt og kan også lastes ned her.

I rundskriv V-002/19B er det mer informasjon om hvordan tros- og livssynssamfunn skal gå frem for å kreve tilskudd.

Forslag til ny trossamfunnslov: Den lovregulerte tilhørighetsordningen for medlemmenes barn videreføres ikke

I juni 2019 la regjeringen frem forslag til ny lov om tros- og livssynssamfunn, se Prop. 130 L (2018–2019) Lov om tros- og livssynssamfunn (trossamfunnsloven). Lovforslaget, som for tiden er til behandling i Stortinget, tar for seg vilkår for registrering av og tilskudd til tros- og livssynsamfunn, regler om inn- og utmelding, vigselsrett m.m. Rammelovgivning om Den norske kirke inngår som et kapittel i loven. Loven erstatter lov om Den norske kirke, lov om trudomssamfunn og ymist anna og lov om tilskott til livssynssamfunn.

Tilhørighetsordningen for barn av medlemmer i trossamfunn, som er regulert i gjeldende trossamfunnslov § 5, videreføres ikke i lovforslaget. Dagens ordning innebærer at barn «automatisk» tilhører foreldrenes trossamfunn fra fødselen av. Trossamfunn utenom Den norske kirke kan i dag kreve tilskudd for personer som er tilhørige etter loven § 5, se loven § 19.

Etter lovforslaget §§ 4 og 5 er det derimot bare medlemmer som selv har meldt seg inn, eller som har blitt innmeldt av dem som har foreldreansvaret, som kan være tilskuddstellende medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenom Den norske kirke.  

Den nye trossamfunnsloven skal etter planen tre i kraft 1. januar 2021. Hvis lovforslaget i Prop. 130 L (2018–2019) vedtas, vil ovennevnte endringer derfor gjelde for beregning av tilskudd fra og med 2021. Personer som nå er tilhørige i trossamfunnet i henhold til trossamfunnsloven § 5, må derfor melde seg inn i trossamfunnet i løpet av 2020, hvis trossamfunnet fortsatt skal kunne kreve tilskudd for dem i 2021 og etterfølgende år. Er han eller hun under 15 år, er det foreldrene eller eventuelt vergen som må foreta innmeldingen.

Inn- og utmelding i trossamfunn er i dag regulert i trossamfunnsloven §§ 3 og 6, som lyder:

§ 3. Den som er over 15 år, kan melda seg inn i eller ut or trudomssamfunn.

  • 6. Foreldre som ikkje båe høyrer til Den norske kyrkja, kan saman melde barnet sitt inn i eller ut or trudomssamfunn, så lenge barnet er under 15 år.

Når berre ein av foreldra har foreldreansvaret, kan han eller ho taka slik avgjerd åleine.

Har ingen foreldreansvaret for barnet, kan verja melda barnet inn i eller ut or trudomssamfunn.

Når barnet er 12 år eller meir, skal det få seia si mening om innmelding eller utmelding, om det let seg gjera.

Etter trossamfunnsloven § 9 bestemmer trossamfunnene selv fremgangsmåten for innmelding. Loven åpner dermed for at de som ønsker å melde seg selv eller sine barn under 15 år inn i et trossamfunn, kan gjøre dette både skriftlig og muntlig, blant annet på telefon, i SMS eller i e-post, så lenge trossamfunnet selv tillater det.
 
Vi understreker at personer som frem til nå har blitt innmeldt av foreldre eller verge i henhold til § 6 i den gjeldende trossamfunnsloven, ikke behøver å melde seg inn på nytt for at trossamfunnet fortsatt skal kunne kreve tilskudd for dem etter den nye loven.

 

Kontaktpersoner