Arealbarometer for Agder

1,5 % av fylkets areal er jordbruksareal, og grasproduksjon dominerer.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.01.2020

3 % av Norges areal er jordbruksareal, men i Agder utgjør jordbruksarealene altså kun 1,5 %. Matjorda er en knapp og ikke-fornybar ressurs som det er det viktig å ta vare på. 

NIBIO har oppdatert arealstatistikken for alle landets nye fylker og kommuner, bl.a. arealbarometer for Agder.

Agder har i følge kart 389 000 dekar jordbruksareal, herav 286 000 dekar fulldyrka jord, 11 000 dekar overflatedyrka jord og 92 000 dekar innmarksbeite.

Av dette arealet har bøndene i Agder har søkt tilskudd til 301 000 dekar. Ca. 75 % brukes til grovfôrproduksjon (hovedsaklig eng til slått og beite på dyrka jord). I tillegg kommer 20 % innmarksbeite. På bare ca. 5 % av omsøkt jordbruksareal dyrkes det korn, poteter, grønnsaker, frukt og bær.

Agder har en del dyrkbar jord, f.eks. i områder med skog med god bonitet. Mye av den dyrkbare jorda ligger i klimasoner der det kan dyrkes korn, men bare 15 % i områder med godt klima for matkorn.