Mat i sentrum

Barn lagde insektshotell på 4H sin stand.
Barn lagde insektshotell på 4H sin stand. (Foto: 4H)

Lørdag 31. august var torvet i Kristiansand fylt med matvarer fra distriktet, velsmakende retter og gode opplevelser for barn og voksne.

Bondens marked og flere andre lokalprodusenter hadde tatt oppstilling med sine varer. Søgne videregående skole møtte med et bugnende tilbud av økologiske varer fra elevbedriften. Andelslandbruk, Reko-ring og Økologisk Agder stod side om side og fortalte villig vekk til interesserte besøkende. Kompostering og viktigheten av matjord kunne du også se og høre om.

Universitetet i Agder og NIBIO, Landvik demonstrerte og fortalte om viktigheten av planter for insekter. På standen til 4H i Wergelandsparken yrte det med barn som lagde sine egne insektshotell. Og ville du sykle «smoothie» var det også mulig. Og for trette barnekropper var det godt å få prøvesitte i en av traktorene fra Felleskjøpet.

Opplysningskontoret for frukt og grønt hadde tatt veien til Kristiansand og hadde en godt besøkt stand i «potetteltet». Norsk landbruksrådgiving hadde med 24 ulike potetsorter som skapte oppmerksomhet og interesse. Den lille chipsfabrikken solgte chips og TaGo solgte potetkaker – alt produsert på nærdyrka potet. Her kunne du også få kjøpt med deg poteter.

Elisabeth Skjeggestad og Toril Guldbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt serverte potetretter.

På menyen i matteltet stod bl.a. gimre – en rett som fikk gode tilbakemeldinger. Og ville du lage maten selv, kunne du besøke Barnas kokkeskole for å lage dine egne pølser og steike dine egne lomper. Eller om du ville ha fisk, kunne du besøke Geitmyra matkultursenter.

Satsingen er et ledd i Fylkesmannens arbeid med urbant landbruk der vi får profilert «fra jord til bord» og vist betydningen at et landbruk også i og nær byen. Arrangementet er et samarbeid mellom Landbrukets dag SA, Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune og Fylkesmannen i Agder.