Verneområder

Oppdatert 20.12.2023

Den største trusselen mot naturmangfoldet i Norge er at leveområder for dyr og planter blir ødelagt og delt opp. Naturreservater, nasjonalparker og andre verneområder bidrar til å sikre naturverdier og bevare områder av internasjonal, nasjonal og regional verdi. Verneområder kan også opprettes for å ta vare på landskapets egenart og kulturminner.

Forvaltning av verneområdene

Ansvaret for å forvalte verneområdene er delt mellom sentrale og lokale myndigheter. Statsforvalteren er forvaltningsmyndighet i de fleste naturreservatene. Fra 2010 har kommuner med areal i nasjonalparker og større landskapsvernområder fått tilbud om å overta forvaltningsansvaret. Det er opprettet flere interkommunale verneområdestyrer. En statlig ansatt verneområdeforvalter er sekretær for styrene.

Forvaltningsmyndighetene skal først og fremst håndheve vernereglene og utarbeide forvaltnings- og skjøtselsplaner. De har også ansvar for informasjon og merking i verneområdene. Dette gjøres i samarbeid med Statens naturoppsyn (SNO).

Du kan ferdes i verneområdene

Allemannsretten gir deg mulighet til å ferdes fritt i verneområdene. All ferdsel må skje hensynsfullt, slik at dyr og planter ikke blir skadet eller forstyrret. I enkelte områder kan det være ferdselsforbud deler av året, som i hekke- og yngletida. Av hensyn til dyrelivet er det forbud mot å jakte i fuglefredningsområder og en del naturreservat, men i mange verneområder kan du jakte og fiske så sant du har gyldig jakt- og fiskekort. Du kan fritt plukke bær og sopp.

Det er et mål at motorisert ferdsel i verneområdene skal begrenses, både av hensyn til dyre- og plantelivet, faren for sporskader og for at man skal kunne oppleve naturen uten forstyrrende bråk. Du kan søke om å drive motorferdsel i et verneområde. Det er Statsforvalteren som behandler søknaden.

Regler for å fly droner i naturen

Hvis du skal fly drone i et naturområde, må du først sjekke om det finnes spesielle restriksjoner der du ønsker å fly. Selv om du ikke er i et område med restriksjoner, må du sørge for at droneflygingen ikke forstyrrer for eksempel fugle- eller dyreliv.

De generelle reglene for å fly droner, finner du på Luftfartstilsynets nettsider om droner og modellfly.

Hvilke andre regler som gjelder for å fly droner, avhenger av hvor du befinner deg. Hvis området ligger i et naturvernområde, må du undersøke hvilke regler som gjelder for akkurat dette området. Alle verneområder har sin egen verneforskrift som gir regler for området. Miljødirektoratets nettsider har en kartløsning som gjør det lett å finne ut om et område er vernet. I kartløsningen finner du også lenke til verneforskriftene som gjelder.

Som hovedregel er bruk av droner forbudt i nasjonalparkene og de store landskapsvernområdene. Dette er både av hensyn til dyrelivet, og av hensyn til friluftsliv og forstyrrelser.

Hvis du ønsker å fly drone i et verneområde hvor det er forbudt, må du først søke om tillatelse. Søknaden skal sendes til forvaltningsmyndigheten for verneområdet. Verneforskriften har informasjon om hvem som er forvaltningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 17.12.2021

Fire nye skogreservater i Agder

Kongen i statsråd vedtok 17.12.2021 vern av ett nytt naturreservat og utvidelser av tre eksisterende naturreservat i Agder. Alle de fire verneområdene har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog.


Publisert 15.12.2021

Oppstart med frivillig vern av skog for tre områder i Agder

Statsforvalteren har meldt oppstart av arbeid med verneplan for tre skogområder. To av disse ligger i Risør kommune, og ett i Tvedestrand kommune. Alle de tre områdene er tilbudt gjennom ordningen med frivillig vern av skog.


Publisert 06.07.2021

Tilråding om vern av to skogområder, i Tvedestrand og i Åmli

Statsforvalteren foreslår utvidet vern av Hækjenkleiv naturreservat i Åmli kommune og å opprette Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat i Tvedestrand kommune.


Publisert 04.06.2021

Forvaltningsplanen for Listastrendene landskapsvernområde er godkjent

Forvaltningsplanen for Listastrendene med tilhørende plante- og fuglefredningsområder er nå ferdig og godkjent av Miljødirektoratet. 


Publisert 03.03.2021

Tilrådning om utvidet vern av Nedre Timenes naturreservat

Statsforvalteren i Agder foreslår utvidet vern av Nedre Timenes naturreservat i Kristiansand kommune.


Publisert 17.12.2020

Høring av verneforslag for Skagelidalen og Myran naturreservat samt utvidelse av Torehei naturreservat

Fylkesmannen foreslår vern av tre skogområder med regional og lokal verneverdi. Forslaget innebærer vern av en regionalt sjelden forekomst kystregnskog, rik edelløvskog og gammel eikeskog. De foreslåtte naturreservatene ligger i Farsund, Kristiansand og Lillesand kommuner, og vil samlet gi om lag 750 daa nytt verneareal i Agder.


Publisert 07.12.2020

Fem nye skogreservater i Agder

Den 27.11.2020 vedtok Kongen i statsråd vern av fire nye og naturreservater og utvidelse av et eksisterende naturreservat i Agder. Verneområdene har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog. 


Publisert 06.11.2020

Skjøtsel i Tveitvann naturreservat i Kristiansand

Fylkesmannen har satt igang fjerning av flere fremmede arter, i stor grad sitkagran, for å restaurere naturen i Tveitvann naturreservat og få tilbake naturlig edellauvskog.


Publisert 29.10.2020

Miljøelever adopterer Lomsesanddynene

Farsund Ungdomsskole har adoptert Lomsesanddynene som ligger i Listastrendene landskapsvernområde og Einarsneset plante- og fuglefredningsområde på Miljødirektoratets friluftslivseiendom.


Publisert 15.10.2020

Oppstart med frivillig vern av skog for to områder i Agder

Fylkesmannen i Agder har varslet oppstart av verneplanprosess for to skogområder i Aust-Agder. Områdene ligger i Tvedestrand og Åmli kommuner, og begge er tilbudt staten for varig vern gjennom ordningen med frivillig vern av skog.