Trygt og godt skolemiljø

Oppdatert 31.01.2024

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø uten krenkelser eller mobbing. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis du mener at skolen ikke gjør nok for å hjelpe deg, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren.

Si fra til rektor først

Hvis du ikke har det bra på skolen, må du eller foreldrene dine melde ifra til rektor om hva du opplever. Rektor skal ta det du opplever på alvor, og skolen må undersøke det som har skjedd. Undersøkelsene skal gi skolen informasjon slik at de kan sette inn tiltak for å hjelpe deg. Du har rett til å si hva du mener og hva du ønsker at skolen skal gjøre. Du kan si din mening selv, eller la andre si det for deg. De voksne på skolen skal hjelpe deg slik at du får det trygt og godt på skolen.

Skolen skal alltid lage en skriftlig plan med tiltakene som viser hvordan de skal hjelpe deg. Du har rett til å si hva du mener om planen, og du har rett til å få planen fra skolen.

Si fra til Statsforvalteren hvis skolen ikke gjør nok

Rektor må kjenne til hvordan du opplever skolemiljøet. Rektor har fem arbeidsdager på å gjøre deg trygg på at skolen skal hjelpe deg. Hvis du etter de fem arbeidsdagene ikke er trygg på at skolen vil klare å hjelpe deg, kan du melde fra til oss hos Statsforvalteren. Det samme gjelder hvis du føler at skolen ikke tar deg på alvor. Vi som jobber hos Statsforvalteren skal først finne ut om skolen har gjort jobben sin for at du skal ha det trygt og godt på skolen. Hvis vi finner at de ikke har gjort jobben sin, kan vi bestemme hva skolen skal gjøre for at du skal få en trygg og god skolehverdag.

Er du elev eller foresatt og ønsker å melde fra om utrygt skolemiljø? Da ber vi deg ta kontakt ved å bruke enten rød eller oransje meldeknapp. Hvis du bruker den oransje meldeknappen, må du logge inn med en elektronisk identitet (eID). Med en sikker eID er personlig informasjon trygg på nettet og det er vanskelig for andre å late som at de er deg i digitale tjenester. 

Vis mer

Nå er det skolestart og elevene kommer tilbake til skolen etter en lang sommerferie. Vi hos Statsforvalteren vil minne om at alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser.

Her er en film om Statsforvalterens ansvar i skolemiljøsaker. 


Publisert 03.11.2023

Rapport fra elevpanelet

Agnes Vestad (10.trinn) fra Ringsaker og Hans Martin Melby (9. trinn) fra Kongsvinger, har skoleåret 2022/2023 vært deltakere i kunnskapsministerens elevpanel.


Publisert 14.08.2023

Barnets beste i skolemiljøsaker

Nå er det skolestart og elevene kommer tilbake til skolen etter en lang sommerferie. Vi hos Statsforvalteren vil minne om at alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Det har Statsforvalteren i Innlandet laget to kortfilmer om.


Publisert 02.08.2022

Barnets beste i skolemiljøsaker

Å ta hensyn til barnets beste er et rettslig prinsipp ved alle handlinger som berører og angår barn. Hvordan kan vi jobbe med dette i skolemiljøsaker? Det har Statsforvalteren i Innlandet laget to kortfilmer om.


Tilsynsrapporter Skolemiljø

Statsforvalteren fører tilsyn med etterlevelsen av regelverket med å sikre at elever har det trygt og godt på skolen.


Publisert 30.03.2022

Gratis webinar: Kompetansepakke om trygt og godt skolemiljø

Skoleledere og skoleeiere i Innlandet, nå er kompetansepakkene for trygt og godt miljø i skole og på SFO klare.


Publisert 13.01.2022

Kompetanepakke om trygt og godt skolemiljø

Denne kompetansepakken skal hjelpe ansatte og ledere i skolen til å øke sin kompetanse om trygt og godt skolemiljø.


Publisert 13.12.2021

Resultatet fra årets siste tilsyn er klart - Tilsyn med skolemiljø i Våler og Øyer kommuner

Statsforvalteren har sett på etterlevelsen av regelverket i to kommuner senhøsten 2021. Tema for tilsynene har vært skolenes arbeid med å sikre at elever har det trygt og godt på skolen.


Publisert 11.11.2021

Tilsyn med skolemiljø i Gran og Østre Toten kommuner

Statsforvalteren har sett på etterlevelsen av regelverket i to kommuner høsten 2021. Tema for tilsynene har vært skolenes arbeid med å sikre at elever har det trygt og godt på skolen


Publisert 17.09.2021

Kompetansepakker om barnehage- og skolemiljø

Utdanningsdirektoratet har utviklet kompetansepakker om trygt og godt miljø i barnehage, skole og SFO


Publisert 01.09.2021, Sist endret 01.09.2021

Digital samling om skolemiljø - Aktivitetsplikten i praksis

Statsforvalteren arrangerer 28. september årets andre digitale samling om skolens arbeid med skolemiljø og aktivitetsplikten.


Dette står i loven

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø.

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø. Skolen skal ha nulltoleranse mot krenking som mobbing, vold, diskriminering og trakassering.

Skolen skal hele tiden jobbe for å få et best mulig skolemiljø og at skolen skal oppleves som trygg og god for elevene. Rektor har ansvaret for at dette blir gjort.

Alle voksne som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra og gripe inn mot mobbing og annen krenking. De skal også varsle rektor hvis de får mistanke og kjennskap til at en elev ikke har det trygt og godt.

Dette står i opplæringsloven  kapittel 9A.