Ta hensyn til villrein i påskefjellet

Av hensyn til koronasituasjonen bør alle reiser som ikke er strengt nødvendig unngås og det er forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Hvis du likevel skal på påskefjellet, ber vi alle skiturister og andre som ferdes der om å ta hensyn til villreinen og unngå unødige forstyrrelser av dyra.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.04.2020

Påsken står for tur, og tross årets situasjon med koronapandemi, vil fjellet lokke mange av oss.  Men det er viktig å huske at vi kun er gjester der, og at det er nødvendig å vise hensyn til villreinen.

Svært sårbar

Villreinen er den eneste av hjortedyra der kalvefosteret helt og holdent bygges av moras kroppsreserver. Fosterveksten tiltar ut over vinteren og villreinen er nå ved påsketider svært sårbar for menneskelig forstyrrelse. Den har all grunn til å frykte oss, og også fredelige turgåere vil kunne utløse panikk og flukt hos dyra.

Kunnskapen om våre pressede villreinområder blir stadig bedre, og det er et mål å få dyra til å bruke mest mulig av sine leveområder. Veier og andre ferdselsårer i fjellet (stier, skiløyper, snøscootertraséer) er barrierer og vil kunne påvirke reinens arealbruk. Som følge av restriksjoner og reiseråd fra helsemyndighetene ventes i år langt mindre ferdsel i fjellet. Det vil kunne gi reinen mer ro og oss mer kunnskap om ferdselens påvirkninger.

Årets påske faller samtidig med at kalvetunge simler er nær eller beveger seg mot sine kalvingsområder. Etter en tøff og lang vinter er de svært sårbare og simla «kaster», det vil si aborterer, fosteret om den må. Årets vinter har i tillegg vært spesielt vanskelig. Store snømengder, hard skare og nediset vegetasjon har sterkt begrenset dyras tilgang til mat. Bakkelav som gulskinn og kvitkrull er viktig vintermat for reinen. Laven inneholder lettløselige karbohydrater, men er fattig på proteiner. Dette er god vedlikeholdsmat, men gir lite grunnlag til dyras vekst eller fosterutvikling. Denne våren er derfor villreinen ekstra sårbar for forstyrrelser.

Pass på båndtvang - og vindretning

Reinen har en fenomenal luktesans og er vindretningen riktig får den vær av oss på flere kilometers hold. Det gjelder særlig simlene og ungdyra som følger de, mens bukkene vanligvis er mere tolerante.

Det er viktig at hundeeiere respekterer båndtvangen (gjelder fra 1. april) og holder sin gode venn under kontroll.

Så om dere treffer på villreinflokker, ta hensyn til vindretningen og forsøk å unngå unødig forstyrrelse.