Oppstart med frivillig vern av skog for fem områder i Agder

Høringsfrist:
31. mars 2024 23.59

Statsforvalteren varsler oppstart av verneplanprosess for fire skogsområder i Agder. Områdene ligger i Bygland, Bykle, Valle og Åseral kommuner. Alle er tilbudt staten for varig vern gjennom ordningen med frivillig vern av skog.

Publisert 04.03.2024

Fem områder foreslås vernet som naturreservat på Agder. Områdene ligger i fire ulike kommuner, hvor Asbjørnstøyl og Strondi naturreservat ligger i Bygland kommune, Bjørnaråfjellet naturreservat ligger i Bykle kommune, Hommsli naturreservat ligger i Valle kommune og Tjaldal og Svarthommen naturreservat ligger i Åseral kommune.

Områdene er foreslått vernet som naturreservat, jf. naturmangfoldloven § 37. Alle områdene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog, som innebærer at områdene er tilbudt staten for vern av grunneier. Tilbudet er utarbeidet som en del av Norges Skogeierforbund sin avtale med Miljødirektoratet om å legge til rette for frivillig vern av skog. 

Alle de fem foreslåtte verneområdene innehar verneverdier knyttet til edelløvskog. Områdene oppfyller etter vår vurdering flere mangler i skogvernet både nasjonalt og i Agder regionalt. Områdene bidrar til å fange opp mangler i skogvernet knyttet til rik edelløvskog, gammel eikeskog, lågurt-edelløvskog, og gammel ospedominert skog. 

Bjørnaråfjellet

Området inneholder blant annet naturkvaliteter knyttet til kompakt og tørr/solvarm eldre furuskog med relativ rik kalk lågurtfuruskog. I dalen fra Storekvæv og opp mot Bjørkåsen er det registrert urterike partier med mye stor osp samt et par store biologisk gamle grantrær. Det er kartlagt flere områder med mye osp, som står både på rik og fattig (lyngdominert) mark og arealer med forholdsvis rik og gammel boreal løvblandingsskog. Det forekommer få rødlistete naturtyper og de som er, omfatter et lite innslag av frisk rik edelløvskog (NT) i sørskrenten nede ved Bjørnarå-gårdene, samt små parti med fattigste utforming av kalk- og lågurtfuruskog (VU) i bratt terreng ved Bjørnetone og Råsi. I henhold til mangelanalysen for skogvern (Framstad et al. 2017) vil området kunne bidra til oppfylling av regionale mangler knyttet til ospedominert skog, gammel (boreal) blandingsløvskog, rik blandingsskog i og gammel furuskog. Statsforvalteren vurdere området til regionalt verneverdig.

Hommsli

Tilbudsområdet er et spesielt og spennende område med høye naturkvaliteter på grunn av den forholdsvis lave beliggenheten og sørvendte areal nedenfor en bratt høy bergvegg. Det er den øverste delen av området som inneholder verneverdiene. Her er det et langstrakt og bratt areal med gammel, velutviklet og rik skog som ligger oppunder bergflatene. Det er registrert en høy andel av naturtyper, stor treslagsvariasjon, flekkvis høy tetthet av dødvedelement (læger) og generelt ganske høyt artsmangfold i dette område. Det er også registrert en svært rik karplanteflora som inkluderer flere regionalt uvanlige/sjeldne og varme- og/eller basekrevende arter som breiflangre, furuvintergrønn, krattfiol, lakrismjelt, skogfaks, taggbregne og tysbast. Området er samlet sett et ganske stort og noenlunde velarrondert «gammelskogsområde» uten nyere tids hogstinngrep, men bærer preg av at ha blitt hogd i eldre tid. Frisk rik edelløvskog og relativ rik kalk-lågurtfuruskog er rødlistede naturtyper som forekommer litt flekkvis i området, i tillegg er et større sammenhengende areal med kalk-lågurtfuruskog med laveste kalktrinn registrert. Området vil kunne bidra til å oppfylle mangler knyttet til rik blandingsskog i lavlandet.

Asbjørnstøyl og Strondi

De mest spesielle naturverdier er først og fremst knyttet til rike blandingsskoger med osp, alm og spisslønn i det bratt sørvestvendte terrenget, samt i noen grad til den gamle og skjermete/luftfuktige granskog. Deler av edelløvsblandingskogen er registeret som den rødlistete naturtypen «frisk, rik edelløvskog». I begge disse skogtypene er det registeret biologisk gammel skog, med maksalder for gran på 80-120 år og enkelte furutrær på opp mot 300-400 år. Området er vurdert til regionalt verneverdig. Området vil kunne bidra til oppfylling av regionale mangler knyttet til alm-lindeskog/hasselkratt/rik edelløvskog og gammel granskog.

Svartehommen

Tilbudsområdet ligger på vestsiden av dalen mellom Tjaldalsvatnet og Svartevatn, under Ramnefjellet. Området inneholder rik edelløvskog med alm-lindeskog i mosaikk med gammel lauvskog, ofte som ospeholt med store gamle osper og variert karplanteflora. Av rødlistede naturtyper er det registeret lågurtskog, lågurtedelløvskog og alm-lindeskog. Området vil kunne bidra til å oppfylle mangler knyttet til rik edelløvskog og biologisk gammel skog. Av de fylkesspesifikke manglene i Agder vil området bidra til å fange opp lågurtskog, edelløvskog, alm-lindeskog og eldre ospedominert skog.

Tjaldal

Området som er tilbudt for vern ligger langs de bratte lisidene med rasmark vest for Tjaldalsvatnet og Svartevatn. Her finner man en stor og sammenhengende rik edelløvskog med bjørk, rogn, furu, osp, spisslønn, alm, selje, hegg, hassel og gran. Artssammensetning i feltsjiktet er en blanding av lågurtskog, lågurtedelløvskog og alm-lindeskog. Nedenfor Osfjellet og Haupeliknuten og langs med Svartevatn og Tjaldalvatn er det kartlagt et større område med rik edelløvskog. I fuktige sig er det registeret forekomster av rasmark- og ravinealmskog. Det er flere forekomster av rødlistede naturtyper slik som «lågurtskog», «lågurt-edelløvskog» og «almlindeskog» i området. Regional verneverdi vil bidra til å oppfylle generelle mangler i skogvernet knyttet til rik edelløvskog, biologisk gammel skog og høybonitetsskog. Av de fylkesspesifikke manglene i Agder vil området bidra til å fange opp lågurtskog, edelløvskog, alm-lindeskog og eldre ospedominert skog.

Kom med innspill

Formålet med oppstartsmeldingen er å invitere til samarbeid om verneprosessen, og vi oppfordrer til å komme med innspill til verneplanarbeidet. Dette kan være forhold som bør omtales i forskriftene, reguleringer fra kommunene eller spesielle interesser som må ivaretas. 

Innspill sendes til Statsforvalteren i Agder; Postboks 504, 4804 Arendal, eller på epost til sfagpost@statsforvalteren.no innen 31.03.2024. Merk innspill med saksnummer 2024/2646.