Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven – Ragn-Sells AS avd. Drammen - Eikhaugen, Drammen kommune

Høringsfrist:
10. juni 2024 23:59

Statsforvalteren har den 06.07.2023 mottatt en oppdatert søknad fra Ragn-Sells AS avd. Drammen om tillatelse etter forurensningsloven til etablering og drift av avfallsanlegg på Gråterudstubben på Eikhaugen i Drammen kommune. Opprinnelig søknad ble mottatt 17.03.2014.

Publisert 07.05.2024

Bakgrunn

Ragn-Sells AS avd. Drammen (heretter Ragn-Sells) søkte om tillatelse etter forurensningsloven til etablering og drift av avfallsanlegg på Eikhaugen den 17.03.2014. De fikk en tillatelse etter forurensningsloven til drift av anlegget i 2015. Vedtaket om tillatelse ble påklaget av naboer. Miljødirektoratet opphevet vårt vedtak om tillatelse, og sendte saken tilbake til oss for en ny vurdering. Saken har stått i bero i en periode hos oss da vi ventet på en tolkning av reguleringsplanen fra Drammen kommune og oppdatert informasjon fra bedriften. Vi mottok en oppdatert søknad den 06.07.2023.

I løpet av saksbehandlingen har søknaden vært på høring i to omganger, i 2014 og i 2017. I den oppdaterte søknaden har Ragn-Sells gjort flere store endringer på utformingen av anlegget og søkt om å kunne motta og håndtere flere avfallsfraksjoner enn tidligere. Dette er ny informasjon i forhold til det som lå til grunn da søknaden var på høring tidligere, og ført til et behov for å sende søknaden på en ny høring.

Sammendrag av søknaden

Ragn-Sells søker om etablering av et nytt avfallsbehandlingsanlegg på Eikhaugen i Drammen kommune. Anlegget skal erstatte Ragn-Sells sine to eksisterende anlegg i Ringeriksveien og Røykenveien i Lier. Virksomheten søker om å kunne motta, sortere, mellomlagre og behandle ulike typer ordinært næringsavfall, EE-avfall, farlig avfall og kasserte kjøretøy. Videre ønsker de å ha mulighet til delesalg og selvplukk fra sanerte kjøretøy.

Ragn-Sells har søkt om følgende fraksjoner med lagringstid og lagringsmengder som oppgitt i tabellen:

Fraksjon

Lagringstid

Maks lagringsmengde

Blandet usortert næringsavfall

3 virkedager

200 tonn

Sortert og eventuelt blandet avfall til materialgjenvinning

12 måneder

17 000 tonn

Sortert og eventuelt emballert avfall til energigjenvinning

12 måneder

 

15 000

 

Sortert, behandlet og eventuelt emballert avfall til energigjenvinning

Avfall til sluttbehandling

3 måneder

500 tonn

Frityrfett, olje/vegetabilsk olje

3 måneder

50 tonn

EE-avfall

2 måneder

50 tonn

Batteri

12 måneder

20 tonn

Farlig avfall fra bygg- og riveprosjekter

6 måneder

600 tonn

Farlig avfall, småkolli

6 måneder

50 tonn

Kasserte kjøretøy

 

10 usanerte

100 sanerte

 

Ragn-Sells planlegger å ha åpningstid for levering av avfall mellom kl. 06.00-20.00 mandag til fredag, men det vil være behov for utvidet åpningstid ved sesongsvingninger, spesielt på vårparten. Virksomheten ønsker ikke begrensninger på driftstider eller årstonnasje, men at driften reguleres gjennom støykrav gitt i tillatelsen. Antatt årstonnasje for anlegget er 70 000-75 000 tonn mottatt årlig.

I den siste oppdaterte søknaden er mesteparten av driften ved virksomheten flyttet innendørs. Ragn-Sells mener at dette reduserer risikoen for støy, støv, lukt, flyveavfall, fugl og skadedyr til et minimum. Lagring av kasserte kjøretøy før sanering vil foregå utendørs. Overvann som har vært i kontakt med avfall skal samles opp og føres gjennom sandfang og oljeutskiller før utslipp til Leireelva. Søker anser det som lite sannsynlig at resipienten vil påvirkes negativt av overvannet som vil komme fra anlegget. Kverning av avfall vil foregå innendørs og ha avsug for kanalisert utslipp. Før utslipp skal avsuget gjennomgå rensing.

For øvrig informasjon om det omsøkte anlegget og aktiviteter viser vi til søknaden som kan leses i menyen til  høyre. 

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Ragn-Sells lagt ut til offentlig gjennomsyn. 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 10.06.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/1123».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.