Standpunktvurdering

Standpunktkarakter skal settes ved avslutninga av opplæringa i fag. Elevene skal få muligheten til å vise kompetanse på flere og varierte måter. Grunnlaget for vurderinga er kompetansemålene i faget forstått i lys av teksten Om faget i læreplanen. Standpunktvurderinga skal være et uttrykk for den samla kompetansen eleven har ved avslutninga av opplæringa, og eleven skal få vite hva faglærer har lagt vekt på når standpunktkarakteren fastsettes. 

Elevene kan klage på standpunktkarakteren.

Publisert 20.05.2020

Elevens samlede kompetanse i faget

I standpunktvurderingen skal lærer vurdere elevens kompetanse i faget bredt. Eleven skal få mulighet til å vise sin kompetanse på flere og varierte måter, og karakteren skal være et uttrykk for den samlede kompetansen eleven har oppnådd ved avslutninga av opplæringa i faget.

Orden og oppførsel

Elevene skal ha standpunktkarakter i orden og adferd. Dere foretar som vanlig en helhetlig vurdering av elevens orden og adferd frem til avslutningen av opplæringen. Hvis det ikke er klare avvik fra vanlig orden eller adferd skal eleven ha karakteren God. Forskrift til opplæringsloven § 3-5 gjør det klart at vurderingen av orden og oppførsel skal knyttes opp til hvordan elevene forholder seg til skolens ordensreglement. Elevens forutsetninger skal tas hensyn til.

Vi minner også om kravet i forskrift til opplæringsloven § 3-19 om at standpunktkarakter i orden og oppførsel skal fastsettes etter drøfting mellom elevens lærere og etter at opplæringen er avsluttet.

Skriftlig varsel

Dersom det er tvil om eleven kan få standpunktvurdering i fag eller nedsatt orden og/eller oppførselskarakter skal det varsles skriftlig om dette jf. forskrift til opplæringsloven § 3-7.

Klage på standpunkt

Alle elever har rett til å klage på standpunktkarakter og vedtak om å ikke sette karakter. Elever under 15 år kan ikke klage uten skriftlig samtykke fra foreldre eller foresatte. Klagen må fremsettes skriftlig, og underskrives av klager eller av en med fullmakt.

Hva kan eleven eller foreldrene klage på?

  • Dersom eleven mener at gjeldende regler for fastsetting av standpunktkarakter ikke er fulgt.
  • Eleven har krav på en begrunnelse for standpunktkarakteren
  • Det er ikke klagerett på underveisvurdering

Hvordan kan eleven og foreldrene klage?

  • Skolen skal informere eleven og foreldrene om retten til å klage, klagefrist og hva klagen skal inneholde
  • Klagen må være skriftlig, og kan signeres av eleven og eller foreldrene. Det må framkomme hva eleven klager på.
  • I klagen må det framkomme hvilken karakter det klages på og hvorfor.
  • Klagefrist på standpunktkarakterer er 10 dager. Fristen går fra den dagen eleven har fått karakteren, eller den dagen han eller hun har fått begrunnelse.
  • Klagen sendes rektor ved skolen.
  • Når du klager, skal du være oppmerksom på at klagebehandlingen kan føre til at karakteren blir stående, karakteren blir satt opp eller at karakteren blir satt ned.

I grunnskolen skal skolen sende klagen til Statsforvalteren, via Klage på standpunktkarakter i grunnskolen - sf (skjema.no).  

Klageinstans for videregåedne opplæring er den fylkeskommunale klagenemnda oppnevnt av Fylkestinget.

Les mer om klagebehandling her: Utdanningsdirektoratet: Standpunktvurdering