8. mai-markeringer i Rogaland i 2024

Bildet viser glade mennesker som feirer frigjøringen i mai 1945 i gatene i Stavanger
Folk feirer frigjøringen. Bildet er tatt i Kirkegata i Stavanger i mai-dagene i 1945. Foto: Johan A. Jacobsen / Stavanger Byarkiv.

Frigjørings- og veterandagen 8. mai er viktig. Vi feirer friheten og hedrer norske veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner.

Publisert 02.05.2024, Sist endra 06.05.2024

8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års okkupasjon. Siden da har vi feiret frigjøringsdagen hvert år. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge – og samtidig hylle motstandsfolk, krigsseilere og sivile som tok opp kampen mot okkupantene.

Frihet og demokrati kan ikke tas som en selvfølge

Norske kvinner og menn bidrar fortsatt i kampen for fred, stabilitet og menneskerettigheter over hele verden. Pågående kriger gir oss en påminnelse om at frihet og demokrati ikke er en selvfølge. I dagens nyhetsbilde ser vi tydelig hva krig er, og hvordan den er et angrep på demokratiet og våre verdier. 

En takk til alle som har vært, eller fortsatt er i tjeneste og nå deltar i i internasjonale operasjoner for landet, og til alle de som bidro til frigjøringen 8. mai 1945. Våre veteraner som har sagt seg villige til å bli sendt ut i risikofylt tjeneste i krigs- og kriseområder for at vi andre skal kunne leve i frihet og oppleve velferd og utvikling, fortjener samfunnets støtte, respekt og anerkjennelse.

Disse bidrar til at våre verdier, som stadig er under press, blir kjempet for; prinsippene om menneskets ukrenkelighet og egenverdi, rettsstatens prinsipper, på fred og frihet.

Markeringer i kommunene

I Rogaland er det flere kommuner som skal markere 8. mai. De lokale markeringene gir oss anledning til å hedre våre veteraner, takke for innsatsen, og til å markere våre verdier som nasjon. Oversikt over hvor det er markeringer, samt program for dagen, finner du under.

Kommunale veteranplaner

Kommunale veteranplaner skal styrke samfunnets oppfølging og anerkjennelse av veteranene. I Rogaland har så langt halvparten av kommunene en egen veteranplan, og vi håper de andre kommunene kommer etter. Under ser du hvilke planer Forsvaret har registrert. Noen er også tilgjengelige på kommunenes nettsider.

Tusen takk for innsatsen

Vi sender vår takk til alle som har stått opp for vår frihet – og til alle som fortsatt står i kampen for fred, stabilitet og menneskerettigheter over hele verden. Tusen takk for innsatsen!

Med de beste ønsker for frigjørings- og veterandagen 8. mai 2024.

Forsvarets oversikt over kommunale veteranplaner

Markeringer av veterandagen i Rogaland

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.