Informasjon til bonden 3-2023

Nr. 3 - september 2023

Publisert 29.09.2023

Innhold:


Tilskudd til RMP - frist 15.okt.

Det kan nå søkes om tilskudd til RMP. Fristen for å sende inn søknaden er 15. oktober!

Ingen jordarbeiding om høsten, direktesåing av høstvekster, eller såing av fangvekster er noen av de viktigste tiltakene du kan gjøre for å redusere avrenning av næringsstoffer til vassdrag, innsjøer, og Oslofjorden. Jordbruksoppgjøret har ført til økte foreløpige satser til flere av tiltakene.

Foretak som er berettiget produksjonstilskudd, kan søke tilskudd. Miljøtilskuddet kommer i tillegg til produksjonstilskuddet, når du gjør en ekstra innsats for miljøet eller kulturlandskapet.

Mer info om tiltakene, foreløpige satsene, og søknadsprosessen finner du her: RMP-tilskudd



Produksjonstilskudd og avløsetilskudd i jordbruket - frist 15. okt.

1. oktober åpnes det for innsending av søknad. 15. oktober er søknadsfristen. Det kan søkes inntil fjorten dager etter fristen, men det trekkes 1000 kr i tilskudd for hver dag etter 15.10.
 
Pass på at alle opplysningene som blir lagt inn, er korrekte. Noen feilopplysninger utløser varsel- eller stoppmeldinger. Det er viktig at disse meldingene følges opp.
Les mer om produksjonstilskudd hos Landbruksdirektoratet.



Tilskudd ved produksjonssvikt - frist 31.okt.

Søknadsfristen, 31.10, er absolutt. For å sikre at fristen blir holdt, anbefales det å søke i god tid før fristen. Riktignok kan det dispenseres fra søknadsfristen, men en slik søknad blir bare innvilget i meget spesielle tilfeller, og saksbehandlingstiden er lang.
 
Melding er ikke søknad. I løpet av sommeren er det mange som har meldt fra om at det kan bli produksjonssvikt. For å kunne bli innvilget tilskudd, må man i tillegg til meldingen også sende søknad.
 
Tilgang til søknadsskjemaet for produksjonssvikt finnes bl.a. via Landbruksdirektoratets hjemmeside.



Forslag til nye satser ved produksjonssvikt er klare

Regjeringen foreslår nye satser for alle vekstene, og at taket for hvor mye man kan få utbetalt, økes.
 
Forutsatt at Stortinget vedtar de nye satsene og takene, vil de bli innarbeidet i forskrift og søknadsskjema. Det vil trolig skje i november. Hvis noen da allerede har fått innvilget tilskudd etter ‘gamle satser’, vil det bli foretatt ny beregning og etterbetaling.
Les mer om de nye satsene hos Regjeringen.

Forskudd på tilskudd ved produksjonssvikt 

Ved store tap og likviditetsproblemer kan det være behov for at søkere får forskudd på tilskuddet.
 
For søknad om forskudd brukes det ordinære søknadsskjemaet for tilskudd ved produksjonssvikt. Fyll ut informasjonen du har, kryss av for at du ønsker forskuddsutbetaling og fyll ut hvor mye du ønsker i forskudd. Maks forskudd er i 2023 er 70 % av foreløpig beregnet tilskudd.



Tilskudd til drenering 

Fra 1. juli i år økte satsene for tilskudd til drenering til 4 000 kr per daa ved systematisk grøfting. Ved annen grøfting kan det gis 61 kroner per løpemeter grøft begrenset oppad til 4 000 kroner per daa.

Kommunene mottar og behandler søknadene. Det er avgjørende at grøftearbeid ikke er påbegynt før kommunen har fattet vedtak.
 
Les mer om tilskudd til drenering her



Mye SMIL-midler i kommunene - søk tilskudd til spesielle miljøtiltak 

Mange av kommunene har midler igjen til investering i spesielle miljøtiltak. Ta kontakt med landbrukskontoret så snart som mulig for å få meir informasjon.

Søknad kan sendes nå i høst, selv om tiltaket ikke skal gjennomføres med en gang. Det er normalt 3 års gjennomføringsfrist.
 
Les her om hvilke tiltak du kan få SMIL-tilskudd til



Sjekk at gjødselkummen din ikke lekker! 

Hvert år får vi meldinger om at lekkasjer fra gjødselkummer har rent ut i vassdrag, og forurenset bekker. Det skal lite til før fisk oa smådyr i bekken dør, når husdyrgjødsel eller biorest lekker ut.
 
Det er ditt ansvar som bonde å sørge for at gjødsel ikke lekker fra kummer, kjellere eller hauger.

  • Sjekk gjødselkummen din jevnlig, og ha inspeksjonsgrøft rundt kummen
  • Ikke plasser nye gjødselkummer nær bekk, elv eller innsjø
  • Ikke legg hauger med talle, kompost, avløpsslam o.l. nær bekk, elv eller innsjø

Hvis du oppdager lekkasje ut i vassdrag: Brannvesenet skal varsles – ring 110.
Ta også kontakt med landbrukskontoret, for å få råd om skadebegrensning.
 
Vi kommer til å be landbrukskontorene sjekke gjødsellagre når de er ute på sine kontroller denne høsten. Reglene for lagring av husdyrgjødsel mm finnes i «Forskrift om gjødselvarer mv. med organisk opphav» Se Del III – Bestemmelser om lagring og bruk



Ungskogpleie med tilskudd - gjør det i høst! 

Ungskogpleie er det viktigste tiltaket en skogeier kan gjøre for å ta vare på skogeiendommens verdi for fremtiden. De fleste skogeiendommer har felt som trenger pleie, så det er bare å ta frem ryddesaga eller bestille ungskogpleie fra en av de profesjonelle aktørene!

Alle kommunene i Vestfold og Telemark gir 40 % tilskudd til ungskogpleie. Søknad om tilskudd og bruk av skogfond sendes via Altinn. Ta kontakt med kommunen din hvis du har spørsmål om arbeidskraft, tilskudd eller bruk av skogfond. Husk at du kan søke om tilskudd selv om du ikke har midler på skogfondskonten. Du kan også få tilskudd for eget arbeid.

Ungskogpleie går ut på å fristille de beste trærne av ønsket treslag, slik at disse får utvikle seg uten hemmende konkurranse. Hensikten med ungskogpleie er å ta vare på produksjonsmulighetene og oppnå god kvalitet og høy verdi for trærne som settes igjen og en dag skal bli hogstmoden skog.

Det er behov for ungskogpleie én eller flere ganger i all skog i perioden etter hogst og foryngelse, før bestandet kommer inn i hogstklasse tre. Mer informasjon om ungskogpleie finnes hos Skogkurs.



TIL TOPPEN

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.