Informasjon til bonden 1-2024

Nr. 1 - mars 2024

Publisert 22.03.2024

Innhold:


Viktig informasjon før våronna om RMP-tilskudd 2024

Hva er RMP-tilskudd?

Det er mulig å søke tilskudd til 34 ulike miljøtiltak i jordbruket i Vestfold og Telemark. I veiledningshefte for RMP-tilskudd finnes det en oversikt over disse tilskuddene og de foreløpige tilskuddssatsene. Miljøtilskuddet kommer i tillegg til produksjonstilskuddet, når du gjør en ekstra innsats for miljøet eller kulturlandskapet.

Endringer for 2024

Les veiledningsheftet nøye før du setter i gang! Fra 2024 er det noen endringer i tiltakene, det gjelder f.eks. miljøavtalen. Les side 5 i veiledningsheftet for nyhetene.

Foreløpige satser

Foreløpige satser er satt i avventing av resultatet fra jordbruksoppgjøret. Rammen til RMP-tilskudd som blir tildelt i jordbruksoppgjøret i mai avgjør om vi eventuelt kan sette opp noen satser til avrenningstiltak for 2024.

Legg til rette for å gjøre miljøtiltak nå i våronna

Se på vår nettside med informasjon om de ulike RMP-tiltakene

Har du spørsmål?

Kontakt landbrukskontoret i din kommune.

rmp2024....jpg



 

Tiltak i og langs vassdrag krever tillatelse!

Busker og trær langs vassdrag armerer bekkekanten og hindrer utrasing av jord i vassdraget. Kantsoner er også bra for fugler,
insekter og fisk. I vannressursloven er det bestemt at slike kantsoner ikke kan fjernes. Hvis det oppstår spesielle behov for å fjerne kantvegetasjon må du ha tillatelse! Forsiktig skjøtsel i kantsona er lov, dvs. fjerne nedfalte trær o.l.

Erosjonssikring langs bekken eller bekkerensk må du også søke tillatelse til, pga hensynet til livet i og rundt bekken. Dette er bestemt i forskrift om fysiske tiltak i vassdrag.
 
Ta kontakt med landbrukskontoret før du setter i gang med noe, de kan veilede og hjelpe med å søke tillatelse. Les mer om tiltak i vassdrag her.

Husk! For å motta produksjonstilskudd er kravet at du skal ha minst 2 meter vegetasjon langs bekker (målt horisontalt fra normal vannstand). Kantsonen skal bidra til å holde jorda på jordet! Kommunene kontrollerer dette, og kan gi trekk i produksjonstilskuddet hvis du ikke oppfyller kravet.


Sjekk at gjødselkummen din ikke lekker!

Hvert år får vi meldinger om at lekkasjer fra gjødselkummer har rent ut i vassdrag, og forurenset bekker. Det skal lite til før fisk oa smådyr i bekken dør, når husdyrgjødsel eller biorest lekker ut.

Det er ditt ansvar som bonde å sørge for at gjødsel ikke lekker fra kummer, kjellere eller hauger.

  • Sjekk gjødselkummen din jevnlig, og ha inspeksjonsgrøft rundt kummen
  • Ikke plasser nye gjødselkummer nær bekk, elv eller innsjø
  • Ikke legg hauger med talle, kompost, avløpsslam o.l. nær bekk, elv eller innsjø

Hvis du oppdager lekkasje ut i vassdrag: Brannvesenet skal varsles – ring 110. Ta også kontakt med landbrukskontoret, for å få råd om skadebegrensning.

Reglene for lagring av husdyrgjødsel mm finnes i «Forskrift om gjødselvarer mv. med organisk opphav», se Del III – Bestemmelser om lagring og bruk



 

Overgang fra båsfjøs til løsdrift i Telemark

Partnerskap landbruk i Telemark (som består av Fylkeskommunen, Statsforvalteren, Innovasjon Norge, en kommunerepresentant og faglagene i jordbruket) ønsker å sette spesielt fokus på løsdriftskravet for storfe.

Det skal sendes ut en spørreundersøkelse til alle som holder storfe. Du kan lese mer om spørreundersøkelsen på nettsiden til Statsforvalteren. Der er det også lenker til nyttig informasjon.



Kurstilbud fra kompetansenettverket for lokalmat

 Kompetansenettverket for lokalmat har en rekke kurs i løpet av året.

Oversikt over kurstilbudene for 2024 finner du hos Nofima.



Fagskole frukt og bær

Høsten 2024 starter det opp et nytt fagskoletilbud, Fagskole frukt og bær. Dette var et initiativ fra blant annet fruktmiljøet i Telemark. Studiet er utviklet i samarbeid med aktuelle næringsorganisasjoner og fagpersoner.

Målet med utdanningen er å styrke kunnskapen om produksjon, foredling, økonomi, kvalitet og omsetning av frukt, bær og most- og sider gjennom hele verdikjeden.

Utdanningen er nettbasert med samlinger, en kombinasjon av digital undervisning, fysiske samlinger og egenarbeid med oppgaver ol.

Studiestedene fordeles mellom Hjeltnes i Hardanger og Søve i Telemark. Studiet består av 8 ulike emner, som kan bygges sammen til en fagskoleutdanning, eller du kan velge enkeltemner.

Oppstart Høsten 2024 (oktober/november), søknadsfrist 15 april (samordnet opptak). 

For mer informasjon: Fagskolen for Frukt og bær - Telemark fylkeskommune



 

Ut i skauen - for alle skogeiere

Skogselskapet og skogeierlagene i Vestfold samarbeider om fire faglige arrangementer som skal gi små og mellomstore skogeiere kunnskap, inspirasjon og møteplasser. Tilbudet er gratis og krever ingen forkunnskaper. Hold av datoene og møt opp! Les om datoer, tidspunkt, steder og innhold på nettsiden til Skogselskapet i Vestfold.



Har du skog? Ungskogpleie må til!

Alle kommuner i Telemark og Vestfold gir 40 % tilskudd til ungskogpleie. For å opprettholde skogens verdi og tilgang til tømmerressurser i fremtiden, må vi utføre mer ungskogpleie. Skogeier kan gjøre jobben selv eller bestille arbeidet fra entreprenør eller skogeiersamvirke. Ler mer om ungskogpleie på Statsforvalterens nettside.



Skogbruksplan med miljøregistreringer - prosjekter i 2024 

Du som skogeier trenger en skogbruksplan!

Skogbruksplan med miljøregisteringer gir grunnlag for å gjøre de riktige prioriteringene for å utøve et økonomisk og miljømessig bærekraftig skogbruk. Med oppdatert skogbruksplan med miljøregistreringer, blir det også enklere å sende dokumentasjon til kommunen når man skal søke tilskudd til for eksempel ungskogpleie.  

Staten bevilger 50 prosent tilskudd til skogbruksplaner med miljøregisteringer.

I 2024 kan du bestille ny skogbruksplan med miljøregisteringer i følgende kommuner:

  • Sandefjord
  • Notodden
  • Hjartdal

Mer informasjon om igangsatte skogbruksplanprosjekter finner du her.



TIL TOPPEN