Omsorgstjenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunene har ansvar for å sørge for gode og forsvarlige helse- og sosialtjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstjenester skal organiseres slik at den enkelte så langt som mulig kan leve og bo selvstendig og ha en aktiv og meningsfull tilværelse i fellesskap med andre. Tjenestene skal utformes i samråd med brukeren. Statsforvalteren fører tilsyn og kontroll med de kommunale tjenestene. 

Flere typer omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan gis som råd og veiledning, hjemmehjelp, hjemmesykepleie, personlig assistanse eller annen praktisk hjelp, støttekontakter, og avlastning eller lønn til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid.

Omsorgsbolig er ikke omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbolig er ikke hjemlet i helse- og omsorgsloven, og er altså i utgangspunktet en ordinær utleiebolig. Kommunen yter tjeneste og hjelp til den som ikke klarer seg selv, i slik bolig på lik linje som i vanlige hjem.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de omsorgstjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i kommunens vurdering av ditt behov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen til kommunen. Dersom klagen ikke når fram, blir den sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. I en av lenkene til høyre finner du mer informasjon om hvordan du kan klage på helse- og omsorgstjenester.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 31.08.2022

Ny rettleiar om korleis kommunar kan måle effekt og resultat av lokale tiltak i Leve hele livet- reforma

Det er utarbeida rettleiar som  forklarer om prosessen i å følgje med på, og følgje opp resultat og effekt av lokale tiltak. Materiellet skal vera til inspirasjon. Det er Statsforvaltaren i Trøndelag som har utarbeida materiellet etter oppdrag frå Helsedirektoratet.


Publisert 21.07.2022

Nettverk for Aldersvenleg Rogaland

Etter initiativ frå kommunane Suldal, Tysvær og Randaberg er det oppretta eit nettverk med tema aldersvenleg samfunn. Det er kalla Aldersvenleg Rogaland.


Publisert 10.02.2022

Demenskart

Aldring og helse, et Nasjonalt senter som jobber spesielt med aldresrelaterte tilstander og sykdommer, har utarbeidet «Demenskart». Dette kartet viser prognoser for hvor mange i hver kommune som har – og som vil utvikle demens i årene framover.


Publisert 25.02.2021

Tiltakspakke sårbare eldre - aktivitetstiltak for å motverke einsemd og aktivitetstiltak og besøksvert

Mange eldre vart hardt ramma av koronapandemien. Tiltak som vart sett i verk for å hindre smitte førte til at mange var einsame.


Publisert 23.02.2021

Kompetanseløft 2025- regjeringens plan for å styrke den kommunale helse- og omsorgstjenesten

Kompetanseløft 2025 etterfølger Kompetanseløft 2020 og ble først presentert i forbindelse med Prop. 1 S for 2021. Det er regjeringens plan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Målet med Kompetanseløft 2025 er å bidra til en faglig sterk tjeneste, og til å sikre den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten har tilstrekkelig og kompetent bemanning.


Publisert 23.11.2020

Bedre brannsikkerhet hos risikoutsatte grupper

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har over noen år, og som en oppfølging av NOU 2012:4 Trygg hjemme, samarbeidet med Helsedirektoratet om å veilede kommunene i hvordan de kan jobbe for å bedre brannsikkerheten hos sårbare grupper.


Publisert 08.10.2020

Leve heile livet må inn i planverket

Reforma legg opp til at kommunane set Leve heile livet på dagsorden, analyserer eigne utfordringar og utformar løysingar i planverket. 


Publisert 29.04.2020

Viktig at kommunene ivaretar behovene til personer med utviklingshemming

Kommunene har ikke anledning til å innføre generelle besøksforbud og lignende i hjemmene til personer med utviklingshemming.


Publisert 24.04.2020

Forsvarlig drift i helsevirksomheter med en-til-en kontakt

I ny veileder gir Helsedirektoratet råd om hvordan virksomheter kan ivareta smittevernet og forebygge tilfeldig eksponering og spredning av Covid-19.


Publisert 27.03.2020

Prioritering av helsehjelp i Norge under covid-19 pandemien

Helsedirektoratet har kommet med råd til helse- og omsorgstjenesten, slik at alle sykehus og kommuner skal likebehandle pasienter i Norge i den situasjonen vi nå befinner oss i.